Wiele osób, od kiedy zaczęło pracować z biurkiem narzeka, że przytyło. Niestety, im mniej mamy ruchu, tym mniej spalamy kalorii. Mówiąc w uproszczeniu: łatwiej nam przytyć. Kiedy nadmierne kilogramy zaczynają doskwierać zaczynamy szukać diety odchudzającej. Odchudzanie nie jest proste, zwłaszcza gdy nadal nie będziemy się ruszać. Najprostszym rozwiązaniem było by poświęcenie kilku godzin w tygodniu na ruch.
A gdyby tak cofnąć się do momentu, gdy zaczęliśmy pracę przy biurku?
Tyciu można zapobiec. Odpowiednie jedzenie do pracy fit jest w stanie utrzymać naszą wagę w ryzach. Nawet jeśli nie chcemy ćwiczyć na siłowni czy też nie bardzo mamy na to czas. Co jeść, aby nie przytyć?
Zamiast kupować gotowe, zrób je w domu
W wielu firmach jest taka tradycja, że obiad zamawia się na wynos z restauracji lub baru szybkiej obsługi. Część osób ma również przerwy na lunch, podczas których zdąży wyjść „na miasto”, aby coś zjeść. Niestety skupiamy się tutaj na zamawianiu potraw, które są bardzo smaczne, bezproblemowe w jedzeniu i można je po prostu chwycić na szybko.
Większość takich posiłków bogata jest w tłuszcz, cukry, konserwanty i ulepszacze smaku. W popularnych fast foodach trudno jest znaleźć posiłki poniżej 500 kcal, za jedną porcję. A tymczasem dla osoby pracującej za biurkiem taka ilość kalorii potrzebna jest na cały obiad i jeszcze przekąski. Dlatego warto w domu robić sobie jedzenie do pracy fit.
Jak jeść?
Najważniejsze jest, aby się najeść i nie czuć głodnym. Możemy jeść dużo i nadal będziemy utrzymywać wagę lub nawet schudniemy. Także przekąski w pracy są bardzo istotne. Zwykle to nimi dopełniamy kalorie, ale same w sobie mogą zebrać ich taką ilość jak obfity posiłek. Warto więc w domu zaplanować co zjemy w pracy i też jakie przekąski w pracy sobie będziemy podjąć.
W domu można przygotować smaczne rzeczy i mieć kontrolę nad składnikami jakie dajemy. A nawet dokładnie wyliczyć kaloryczność posiłku jeśli chcemy. Warto więc poświęcić czas na pichcenie w domu, zamiast objadać się niezdrowymi i tuczącymi gotowcami w pracy. Szukając pomysłów na obiad dobrze jest sprawdzić, jakie produkty są niskokaloryczne, mają dużo błonnika lub białka. Takie nam nie utuczą, a będziemy po nich najedzeni.
Z czego zrobić jedzenie do pracy?
Warto wspomnieć o tym, że w wielu biurach i kuchniach pracowniczych panuje kilka zasad. Najważniejsza z nich to: zero pokarmów o intensywnym zapachu, który mógłby się roznieść po biurze. Dlatego warto na przekąski w pracy wybierać produkty o łagodnym i nikomu nie przeszkadzającym zapachu. Tutaj wybór jest ogromny. Jednakże musimy też pomyśleć o produktach niskokalorycznych i sycących zarazem.
Składniki, jakie możemy wykorzystać do zrobienia jedzenie do pracy fit to:
- seler naciowy,
- jajka,
- jarmuż,
- borówka amerykańska,
- ogórki,
- pomidory,
- brokuły,
- kalafior,
- truskawki,
- chudy nabiał,
- owsianka,
- mleko roślinne.

Warzywa można łatwo połączyć ze sobą w formie sałatek. Grillowana pierś z kurczaka lub indyka syci na długo i również jest świetnym dodatkiem do sałatek oraz do kaszy. Uwielbiamy jest kuskus, ponieważ tę kaszę wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać 5 minut. Można więc zrobić ciepły obiad w pracy, jeśli mamy już gotową pierś z kurczaka i przygotowane wcześniej warzywa. Z warzyw jak kalafior czy brokuły można też zrobić szybkie zupy. Zwłaszcza zimą, po podgrzaniu w pracy taka zupa doda nam energii.
Borówki amerykańskie to twoje nowe must have
Wiele osób stawia na śniadanie zrobione z płatków owsianych, mleka roślinnego i owoców. Można znaleźć na borówki amerykańskie przepisy, gdzie ten owoc dodaje się do owsianki. Wiele zaskakujących przepisów jak ją wykorzystać w kuchni znajdziesz na http://erazdrowia.pl/borowki-amerykanskie-w-kuchni. Sama owsianka syci na długo, a codziennie można dawać do niej inny dodatek np. truskawki, borówki, banana, a nawet łyżkę masła orzechowego.
Na borówki amerykańskie przepisy znajdziemy również dotyczące naleśników czy bułeczek. Nawet jeśli nie jesteśmy mistrzem kuchni możemy kupić gotowy pancakes mix i zrobić według niego amerykańskie naleśniki, w których zatopimy dojrzałe borówki. Dwa, trzy placki będą świetnym drugim śniadaniem. Dlaczego akurat ze wszystkich owoców na borówki amerykańskie przepisy pojawiają się tak często? Bo mają zaledwie 57 kcal na 100 g owocu! A przy tym wcale nie są kwaśne. Można też podjadać je z chudym twarogiem czy jogurtem naturalnym. Zawsze będą smakować dobrze i są dostępne w sklepach przez cały rok.
O autorze:
Natasza Miszczuk. Ekonomista z wykształcenia, copywriter z zamiłowania.
Influencer urodowy z wiedzą na każdy temat.
Źródło:
- Super Hobby wydanie (2/2018). Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?.
Mój zestaw śniadaniwowo-przekąskowy to na ogół:
1. na śniadanie owsianka – dość syta, z orzechami i bakaliami,
2. na drugie śniadanie – owoce lub porcja gotowanych warzyw,
3. przerwa w pracy, mniej więcej na trzy godziny przed wyjściem z pracy – wówczas albo zajadam się naleśnikami z owocami (jedna, dwie sztuki), albo lekką wasą z sałatką i twarogiem 🙂
Polecam – od 5 lat utrzymuję wagę mimo siedzącej pracy! 😀